Ljeto je idealno vrijeme za uživanje na otvorenom, ali visoke temperature i intenzivne UV zrake mogu predstavljati ozbiljan izazov za vašu kožu. Kako bi vaša koža ostala zdrava i blistava, važno je poduzeti odgovarajuće mjere zaštite. U ovom članku donosimo vam top 10 savjeta za zaštitu kože tijekom ljetnih mjeseci. Saznajte kako učinkovito koristiti kremu za sunčanje, važnost hidratacije, redovitog pilinga i odabira proizvoda s prirodnim sastojcima. Pratite naše savjete i uživajte u bezbrižnom ljetu s njegovanom i zaštićenom kožom.

1. Koristite kremu za sunčanje

Korištenje kreme za sunčanje je ključna mjera zaštite vaše kože od štetnih UV zraka, koje mogu uzrokovati opekline, preuranjeno starenje i povećati rizik od raka kože. Evo nekoliko ključnih savjeta kako pravilno koristiti kremu za sunčanje:

  • Odaberite pravi SPF: SPF (Sun Protection Factor) označava koliko dugo krema može zaštititi vašu kožu od UVB zraka koje uzrokuju opekline. Preporučuje se korištenje kreme s najmanje SPF 30, a za dodatnu zaštitu, posebno tijekom duljeg izlaganja suncu, koristite SPF 50 ili više.
  • Široki spektar zaštite: Provjerite je li krema za sunčanje širokog spektra, što znači da štiti i od UVA i od UVB zraka. UVB zrake uzrokuju opekline, dok UVA zrake prodiru dublje u kožu i doprinose starenju kože i razvoju raka kože.
  • Pravilna primjena: Nanesite kremu za sunčanje najmanje 15-30 minuta prije izlaska na sunce kako bi se potpuno upila u kožu. Koristite dovoljno kreme da pokrijete sve izložene dijelove tijela – otprilike količina jedne čašice (oko 30 ml) za cijelo tijelo.
  • Redovito nanošenje: Ponovno nanosite kremu svaka dva sata, ili češće ako plivate, znojite se ili se brišete ručnikom. Čak i vodootporne kreme gube svoju učinkovitost nakon nekog vremena, pa je redovito obnavljanje ključno.
  • Ne zaboravite na osjetljiva područja: Obratite posebnu pažnju na lice, vrat, uši, ruke i stopala. Usne također mogu izgorjeti, pa koristite balzam za usne sa SPF-om.
  • Korištenje tijekom oblačnih dana: UV zrake mogu prodrijeti kroz oblake, pa je važno koristiti kremu za sunčanje čak i kada je oblačno. Također, reflektirane zrake od vode, pijeska i snijega mogu pojačati izloženost UV zračenju.
  • Dodatna zaštita: Kombinirajte korištenje kreme za sunčanje s drugim oblicima zaštite, poput nošenja zaštitne odjeće, šešira i sunčanih naočala. Traženje hlada između 10:00 i 16:00 sati također može smanjiti izlaganje najjačim UV zrakama.

Redovito korištenje kreme za sunčanje ne samo da štiti vašu kožu od trenutnih oštećenja, već i dugoročno održava njenu zdravost i mladolik izgled. Učinite kremu za sunčanje neizostavnim dijelom vaše svakodnevne rutine njege kože, posebno tijekom ljetnih mjeseci.

Krema za suncanje za osjetljivu kozu

2. Nosite zaštitnu odjeću

Osim korištenja kreme za sunčanje, nošenje zaštitne odjeće je važan korak u zaštiti kože od štetnih UV zraka. Evo nekoliko savjeta kako učinkovito koristiti zaštitnu odjeću tijekom ljetnih mjeseci:

  • Birajte laganu i prozračnu odjeću: Lagana, široka odjeća izrađena od prirodnih materijala poput pamuka ili lana omogućuje koži da diše, smanjuje znojenje i pruža udobnost tijekom vrućih dana. Ova odjeća također može pomoći u sprječavanju pregrijavanja tijela.
  • Koristite odjeću s UV zaštitom: Posebna odjeća s UV zaštitom dizajnirana je da blokira štetne UV zrake. Potražite odjeću s oznakom UPF (Ultraviolet Protection Factor) koja pokazuje razinu zaštite. UPF 50+, na primjer, blokira 98% UV zraka.
  • Nosite dugačke rukave i hlače: Kada je moguće, birajte odjeću s dugim rukavima i nogavicama kako biste pokrili što veći dio tijela. Ovo je posebno važno ako planirate provesti duže vrijeme na otvorenom.
  • Koristite šešire širokog oboda: Šeširi širokog oboda (najmanje 7.5 cm) pružaju dodatnu zaštitu za lice, uši i vrat, područja koja su često izložena suncu. Šeširi od gustog tkanja ili sa UPF oznakom nude najbolju zaštitu.
  • Nosite sunčane naočale: Kvalitetne sunčane naočale koje blokiraju 100% UVA i UVB zraka štite oči i nježnu kožu oko očiju od oštećenja suncem. Potražite naočale s oznakom UV400 za maksimalnu zaštitu.
  • Tamne boje i gusti materijali: Tamnija odjeća i odjeća izrađena od gušćih materijala bolje apsorbiraju UV zrake nego svjetlija i tanja odjeća. Iako tamnija odjeća može biti toplija, pruža bolju zaštitu od UV zraka.
  • Koristite dodatke: Ne zaboravite na dodatne zaštitne dodatke poput marama, šalova ili rukavica, posebno ako ste osjetljivi na sunce ili imate medicinsko stanje koje zahtijeva dodatnu zaštitu.
  • Zaštita tijekom vožnje: Ako provodite puno vremena u automobilu, razmislite o korištenju UV zaštitnih folija na prozorima kako biste smanjili izloženost UV zračenju.

Nošenje zaštitne odjeće, zajedno s redovitom upotrebom kreme za sunčanje, može značajno smanjiti rizik od oštećenja kože uzrokovanih suncem. Ove mjere zaštite pomažu očuvati zdravlje vaše kože i spriječiti preuranjeno starenje, osiguravajući da možete uživati u ljetnim aktivnostima bez brige o štetnim učincima UV zračenja.

zastitna odjeca po ljeti

3. Pijte puno tekućine

Hidratacija je ključna za održavanje zdrave kože, osobito tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Kada je tijelo dobro hidrirano, vaša koža ostaje elastična, mekana i manje sklona isušivanju i iritacijama. Evo nekoliko savjeta kako održavati hidrataciju:

  • Pijte dovoljno vode: Stručnjaci preporučuju unos najmanje 8 čaša vode dnevno, ali tijekom ljeta, kada se više znojite, možda će vam trebati još više. Nosite sa sobom bocu vode i pijuckajte tijekom dana kako biste održali optimalnu razinu hidratacije.
  • Uravnotežite unos tekućina: Osim vode, uključite i druge zdrave tekućine u svoju prehranu. Svježe cijeđeni voćni sokovi, biljni čajevi i kokosova voda mogu pomoći u održavanju ravnoteže tekućina u tijelu.
  • Izbjegavajte dehidrante: Ograničite unos kofeinskih i alkoholnih pića jer mogu djelovati kao diuretici i potaknuti dehidraciju. Ako pijete kavu ili alkohol, pobrinite se da povećate unos vode.
  • Jedite hranu bogatu vodom: Konzumirajte namirnice s visokim udjelom vode poput lubenice, krastavaca, naranči i jagoda. Ova hrana ne samo da hidratizira, već je i bogata vitaminima i antioksidansima koji su korisni za vašu kožu.
  • Hidratacija uz sok od nara: Naš sok od nara nije samo osvježavajuće piće već i bogat izvor antioksidansa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i podržavaju zdravlje kože. Redovitim konzumiranjem soka od nara možete dodatno poboljšati hidrataciju i zaštititi kožu od oštećenja. Naručite naš sok od nara ovdje.

Redovita hidratacija ključna je za održavanje zdrave, blistave kože tijekom cijelog ljeta. Osigurajte da pijete dovoljno tekućine i birate napitke koji podržavaju zdravlje vaše kože.

Vaznost hidratacije

4. Redovito radite piling

Piling je važan za uklanjanje mrtvih stanica kože i otkrivanje svježeg, blistavog tena. Evo nekoliko savjeta za siguran i učinkovit piling tijekom ljetnih mjeseci:

  • Nježan piling: Koristite nježne pilinge s finim česticama ili enzimske pilinge kako biste izbjegli iritacije. Preagresivni piling može oštetiti kožu, posebno tijekom ljeta kada je izloženija suncu.
  • Raspored pilinga: Piling radite jednom do dva puta tjedno. Prečesto pilingiranje može dovesti do isušivanja i osjetljivosti kože.
  • Večernja rutina: Piling obavljajte navečer kako bi vaša koža imala vremena za regeneraciju tijekom noći. Nakon pilinga, obavezno nanesite hidratantnu kremu i sljedeći dan koristite kremu za sunčanje.
  • Hidratacija nakon pilinga: Nakon pilinga, koža je posebno pripremljena za hidrataciju. Koristite bogate hidratantne kreme ili serume kako biste zadržali vlagu i dodatno nahranili kožu.

Redovitim pilingom održavate kožu glatkom i zdravom, omogućujući joj da bolje apsorbira hidratantne proizvode i zadrži prirodni sjaj.

Vaznost peelinga po ljeti

5. Koristite lagane hidratantne kreme

Tijekom ljetnih mjeseci preporučuje se odabir laganih hidratantnih krema koje su specijalno formulirane za potrebe kože za vrijeme visokih temperatura i sunčevih zraka. Lagane formule ovih krema brzo se upijaju u kožu, pružajući intenzivnu hidrataciju bez ostavljanja masnog sjaja ili osjećaja težine na koži. Ove hidratantne kreme obično sadrže sastojke poput hijaluronske kiseline, aloe vere ili laganih biljnih ulja koji vlaže kožu, umiruju je i čine glatkom. Redovitom upotrebom, ove kreme pomažu održati kožu hidratiziranom, osvježenom i spremnom za izazove ljetnih dana.

6. Izbjegavajte sunce u najtoplijem dijelu dana

Kako biste zaštitili kožu od štetnih učinaka sunčevih zraka, važno je izbjegavati boravak na suncu tijekom najtoplijeg dijela dana, obično od 10 do 16 sati. U tom periodu sunčeve zrake su najintenzivnije i najštetnije za kožu. Umjesto toga, planirajte aktivnosti u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima kada je sunce manje intenzivno.

Ako je izlazak na sunce neizbježan u to vrijeme, preporučuje se korištenje šešira širokog oboda, zaštitne odjeće i kreme za sunčanje s visokim faktorom zaštite kako biste zaštitili kožu od UV zraka. Također je važno redovito nanositi kremu za sunčanje i izbjegavati direktnu izloženost suncu dulje vrijeme bez odgovarajuće zaštite.

Pravilno planiranje aktivnosti tijekom dana može značajno smanjiti rizik od oštećenja kože uzrokovanih UV zračenjem i doprinijeti dugoročnom zdravlju vaše kože.

Izbjegavajte sunce

7. Birajte prirodne sastojke

Kada birate proizvode za njegu kože tijekom ljeta, važno je obratiti pažnju na sastojke. Preferirajte proizvode koji sadrže prirodne sastojke poput biljnih ekstrakata, ulja i vitamina koji pružaju blagotvornu njegu bez nepotrebnih kemikalija. Na primjer, Helix Derma Spray je praktičan sprej za hidrataciju kože koji kombinira ekstrakte biljaka i ekstrakt puževog sekreta. Ovaj proizvod je formuliran s brzo upijajućom, lagano formulom koja ne ostavlja masne tragove i pogodan je za sve tipove kože.

Korištenje proizvoda poput Helix Derma Spray pomaže održati kožu hidratiziranom i zaštićenom tijekom ljetnih mjeseci, nudeći prirodnu njegu koja potiče zdravlje kože.

8. Nosite šešir i sunčane naočale

Kako biste dodatno zaštitili kožu od štetnih sunčevih zraka tijekom ljetnih mjeseci, važno je nositi šešir s širokim obodom koji će zaštititi lice, uši i vrat od direktnog sunčevog svjetla. Šešir također pomaže u održavanju temperature tijela, što je posebno važno za vrijeme visokih temperatura.

Uz šešir, redovito nošenje sunčanih naočala s UV zaštitom ključno je za zaštitu očiju od štetnih UV zraka. Odaberite sunčane naočale koje pružaju 100% UV zaštitu kako biste smanjili rizik od očnih bolesti uzrokovanih dugotrajnim izlaganjem suncu.

Kombinirano nošenje šešira i sunčanih naočala pruža sveobuhvatnu zaštitu od sunčevih zraka, čime se smanjuje rizik od opeklina, preranog starenja kože i drugih štetnih učinaka. Osigurajte da su šešir i sunčane naočale važan dio vaše ljetne rutine kako biste održali zdravlje i vitalnost kože i očiju.

9. Hranite se zdravo

Tijekom ljetnih mjeseci važno je pridavati pažnju prehrani kako biste podržali zdravlje kože iznutra. Birajte hranu bogatu antioksidansima, vitaminima i mineralima koji pomažu u održavanju hidratacije i zaštiti od štetnih utjecaja sunca.

  • Voće i povrće: Konzumirajte svježe voće i povrće koje je bogato vodom kao što su lubenice, krastavci, dinje, rajčice i paprike. Ovi sastojci pomažu u hidrataciji kože i sadrže antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.
  • Omega-3 masne kiseline: Uključite ribu poput lososa, orašaste plodove i sjemenke lana u prehranu. Omega-3 masne kiseline pomažu u očuvanju elastičnosti kože i smanjuju upale.
  • Cjelovite žitarice: Birajte cjelovite žitarice poput smeđe riže, kvinoje i zobenih pahuljica koje pružaju vitamine B kompleksa i minerale važne za zdravu kožu.
  • Voda: Pijte dovoljno vode tijekom cijelog dana kako biste održali hidrataciju tijela i kože. Dodavanje limuna ili krastavaca u vodu može dodatno poboljšati okus i pružiti dodatne antioksidanse.

Pravilna prehrana bogata hranjivim tvarima ključna je za održavanje zdrave kože tijekom ljetnih mjeseci, podržavajući njezinu prirodnu obranu i regeneraciju.

Zdrava prehrana po ljeti

10. Brinite se o opekotinama

Iako je važno poduzimati preventivne mjere kako bi se izbjegle opekotine od sunca, ponekad se one ipak mogu dogoditi. Evo kako pravilno brinuti o opekotinama:

  • Hlađenje kože: Odmah nakon što primijetite opekotinu, hladite zahvaćeno područje mlakom (ne hladnom) vodom ili nanesite hladne obloge kako biste smanjili bol i upalu. Izbjegavajte led, jer može dodatno iritirati kožu.
  • Hidratacija: Nanesite hidratantnu kremu ili gel na opekotinu kako biste zadržali vlagu i umirili kožu. Koristite kreme koje sadrže aloe veru ili pantenol, jer ovi sastojci pomažu u ublažavanju opekotina i potiču proces ozdravljenja.
  • Izbjegavanje sunca: Nakon što dobijete opekotinu, izbjegavajte izlaganje sunčevim zrakama dok se koža ne oporavi potpuno. Nosite odjeću koja štiti zahvaćeno područje.
  • Liječnička pomoć: Ako opekotina uzrokuje jaku bol, plikove ili crvenilo koje ne prolazi, potražite liječničku pomoć.

Pravilno brinuti o opekotinama pomaže ublažiti nelagodu i smanjiti rizik od komplikacija, čuvajući kožu zdravom i zaštićenom tijekom ljetnih mjeseci.

Opekotine od sunca

Nadamo se da će vam ovih deset savjeta pomoći da uživate u ljetu sa zdravom i njegovanom kožom. Redovitom primjenom ovih savjeta možete zaštititi kožu od štetnih utjecaja sunca, održati je hidratiziranom i spremnom za sve izazove ljetnih mjeseci, doprinoseći tako vašem cjelokupnom osjećaju dobrobiti i samopouzdanja.