Ljetni mjeseci donose tople dane, ali za mnoge ljude, visoke temperature mogu značiti i neugodno oticanje nogu. Oticanje nogu ljeti je čest problem koji može uzrokovati nelagodu i smanjiti kvalitetu života. Bez obzira provodite li vrijeme na plaži ili radite u uredu, važno je znati kako smanjiti oticanje i olakšati tegobe. U ovom članku, istražit ćemo sedam najboljih rješenja za ublažavanje oticanja nogu tijekom vrućih ljetnih dana.

Nastavite čitati i otkrijte kako možete uživati u ljetu bez nelagode uzrokovane otečenim nogama!

1. Hidratacija

Zašto je važna hidratacija?

Hidratacija je ključna za održavanje zdravlja tijekom ljetnih mjeseci. Kada je tijelo dehidrirano, zadržava više tekućine kao obrambeni mehanizam, što može dovesti do oticanja nogu. Voda pomaže u održavanju pravilne cirkulacije krvi i sprečava nakupljanje tekućine u donjim ekstremitetima. Zato je važno piti dovoljno tekućine kako bi tijelo moglo funkcionirati optimalno i spriječiti neugodna oticanja.

Kako dehidracija može dovesti do oticanja nogu?

Dehidracija smanjuje volumen krvi, što može uzrokovati zadebljanje krvi i usporavanje cirkulacije. Kao rezultat, tekućina se može nakupljati u tkivima, posebno u nogama, zbog gravitacije. To dovodi do oticanja i osjećaja težine u nogama. Osim toga, kada tijelo ne dobiva dovoljno vode, bubrezi zadržavaju više natrija kako bi sačuvali tekućinu, što dodatno doprinosi oticanju.

Savjeti za pravilnu hidrataciju

Savjeti za pravilnu hidrataciju

Na pitanje koliko vode piti dnevno, preporuka je piti najmanje osam čaša vode dnevno, što je oko dvije litre. Međutim, tijekom vrućih ljetnih dana ili kod pojačane tjelesne aktivnosti, možda ćete trebati piti i više kako biste nadoknadili gubitak tekućine kroz znojenje. Nosite bocu vode sa sobom i pijte redovito tijekom dana, čak i kada ne osjećate žeđ, kako biste održali optimalnu hidrataciju.

Namirnice bogate vodom koje možete konzumirati

Uz vodu, hidrataciju možete poboljšati konzumacijom namirnica bogatih vodom. Ove namirnice ne samo da pomažu hidrataciji, već su i osvježavajuće i lagane, idealne za ljetne dane. Neke od najboljih opcija uključuju:

 • Krastavce: Sadrže oko 95% vode.
 • Lubenicu: Bogata vodom, vitaminima i antioksidansima.
 • Jagode: Osvježavajuće i pune vode, idealne za ljetno osvježenje.
 • Dinja: Također visoko hidratantna i ukusna.
 • Rajčice: Sadrže puno vode i mogu se koristiti u raznim jelima.

Kombinirajte ove namirnice u salatama, smoothiejima ili ih jedite kao zdrave grickalice kako biste dodatno podržali hidrataciju tijela i smanjili rizik od oticanja nogu.

2. Podizanje nogu

Kako podizanje nogu pomaže?

Podizanje nogu je jednostavan, ali vrlo učinkovit način za smanjenje oticanja nogu, posebno tijekom ljetnih mjeseci. Kada podignete noge iznad razine srca, gravitacija pomaže vraćanju nakupljene tekućine iz nogu natrag prema srcu, čime se smanjuje oticanje. Ovo je posebno korisno nakon dugog dana stajanja ili sjedenja, jer pomaže poboljšati cirkulaciju i smanjiti pritisak na vene.

Oticanje nogu često je posljedica nakupljanja tekućine u tkivima zbog loše cirkulacije. Kada su noge podignute, gravitacija pomaže u vraćanju krvi i tekućine natrag prema srcu, što poboljšava cirkulaciju i smanjuje pritisak na vene. Ovo pomaže u smanjenju edema (otekline) i olakšava simptome poput osjećaja težine i nelagode u nogama. Također, podizanje nogu može pomoći u sprječavanju stvaranja krvnih ugrušaka, koji su česti kod dugotrajnog sjedenja ili stajanja.

Kada i koliko dugo držati noge podignute

Praktični savjeti

Da biste pravilno podigli noge, lezite na leđa i podložite jastuk ili valjak ispod nogu tako da su one podignute iznad razine srca. Ako nemate jastuk, možete koristiti zid – lezite na leđa blizu zida i podignite noge tako da su naslonjene na zid pod kutom od 90 stupnjeva.

Kada i koliko dugo držati noge podignute?

Najbolje je podizati noge nekoliko puta dnevno, posebno nakon dužeg razdoblja sjedenja ili stajanja. Preporučuje se držati noge podignute najmanje 15-20 minuta svaki put. Ako imate mogućnost, pokušajte podizati noge 2-3 puta dnevno. Ovo će pomoći u poboljšanju cirkulacije i smanjenju oteklina. Uključite ovu praksu kao dio svoje dnevne rutine, primjerice, nakon povratka s posla ili prije spavanja, kako biste maksimizirali njezine blagodati.

Također, za dodatno olakšanje i poboljšanje cirkulacije, preporučujemo korištenje našeg proizvoda Livariz – set za vene i otečene noge. Livariz pomaže umanjiti vidljive znakove proširenih vena i kapilara, pruža osjećaj olakšanja zbog otečenih i teških nogu, te može umanjiti oticanje i žarenje, grčeve i trnce u nogama, poboljšavajući mikrocirkulaciju. Kombinacija podizanja nogu i korištenja Livariza može značajno doprinijeti smanjenju nelagode i poboljšanju zdravlja vaših nogu tijekom ljetnih mjeseci.

3. Hladni oblozi

Djelovanje hladnih obloga

Hladni oblozi su jednostavan i učinkovit način za brzo smanjenje oticanja nogu. Primjena hladnoće na otečeno područje uzrokuje sužavanje krvnih žila, što smanjuje protok krvi i nakupljanje tekućine u tkivima. Osim što smanjuju oticanje, hladni oblozi također pomažu u ublažavanju boli i nelagode uzrokovane upalom ili umorom.

Kako hladni oblozi smanjuju oticanje?

Kada se hladni oblog stavi na otečeno područje, hladnoća uzrokuje sužavanje krvnih žila (vazokonstrikcija), što smanjuje protok krvi u tom području. Ovo smanjenje protoka krvi pomaže u sprečavanju nakupljanja tekućine i smanjuje oticanje. Osim toga, hladnoća djeluje kao anestetik, smanjujući osjećaj boli i nelagode, što može biti posebno korisno nakon dugog dana stajanja ili hodanja.

Kako koristiti hladne obloge?

Kako koristiti hladne obloge?

Priprema hladnog obloga: Možete koristiti hladne gel obloge, vrećice smrznutog povrća ili jednostavno natopiti ručnik hladnom vodom i staviti ga u zamrzivač na nekoliko minuta.

Primjena: Omotajte hladni oblog tankim ručnikom ili krpom kako biste izbjegli izravan kontakt s kožom, što može izazvati iritaciju ili oštećenje tkiva.

Pozicija: Postavite oblog na otečeno područje nogu i zadržite ga tamo.

Preporučuje se držati hladni oblog na otečenom području 15-20 minuta po sesiji. Između sesija, napravite pauzu od najmanje 30 minuta kako bi se koža i tkivo vratili na normalnu temperaturu. Možete ponoviti ovaj postupak nekoliko puta dnevno, ovisno o potrebi i razini oticanja.

Kombinacija hladnih obloga s drugim metodama, poput podizanja nogu i korištenja Livariz seta za vene i otečene noge, može značajno pomoći u smanjenju oticanja i pružiti dugotrajno olakšanje. Livariz ne samo da pomaže u smanjenju vidljivih znakova proširenih vena i kapilara, već pruža i osjećaj olakšanja zbog otečenih i teških nogu, smanjujući oticanje, žarenje, grčeve i trnce te poboljšavajući mikrocirkulaciju.

4. Kompresijske čarape

Prednosti kompresijskih čarapa

Kompresijske čarape su nezamjenjiv dodatak za održavanje zdravlja nogu, osobito kod problema poput oticanja tijekom ljetnih mjeseci. One rade tako što pružaju stalnu kompresiju na nogama, što pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi prema srcu. Osim što smanjuju oticanje, kompresijske čarape mogu ublažiti simptome poput umora i težine u nogama te smanjiti rizik od duboke venske tromboze (DVT).

Kako kompresijske čarape djeluju na cirkulaciju?

Kompresijske čarape djeluju tako da primjenjuju pritisak na noge, što pomaže u sužavanju krvnih žila i poboljšava protok krvi. Ovaj pritisak je najjači na gležnjevima i postupno se smanjuje prema gore duž noge. Time se potiče povratak krvi prema srcu i sprečava nakupljanje tekućine u tkivima. Ova poboljšana cirkulacija pomaže u smanjenju oticanja, sprečava formiranje krvnih ugrušaka i smanjuje rizik od venskih problema.

Kako kompresijske čarape djeluju na cirkulaciju?

Savjeti za izbor i korištenje kompresijskih čarapa

Razina kompresije: Kompresijske čarape dolaze u različitim razinama kompresije, izraženim u mmHg (milimetar žive). Za svakodnevnu upotrebu i prevenciju oticanja, često su dovoljne čarape srednje kompresije (15-20 mmHg). Za ozbiljnije probleme, poput proširenih vena, može biti potrebna jača kompresija.

Veličina: Važno je odabrati pravu veličinu čarapa kako bi pružile učinkovitu kompresiju. Veličine se obično određuju na temelju opsega gležnja, lista i bedara.

Pravilno nošenje: Čarape treba oblačiti ujutro, kad su noge manje otečene. Važno je pravilno ih postaviti, bez nabora ili previše zatezanja.

Održavanje: Redovito perite kompresijske čarape kako bi zadržale svoju kompresiju i funkcionalnost.

Kombinacija korištenja kompresijskih čarapa s metodama kao što su podizanje nogu, primjena hladnih obloga može pružiti sveobuhvatan pristup smanjenju oticanja i poboljšanju općeg stanja nogu tijekom ljetnih mjeseci.

5. Redovita tjelovježba

Utjecaj tjelovježbe na oticanje nogu

Redovita tjelovježba igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja nogu i smanjenju oticanja, posebno tijekom ljetnih mjeseci. Vježbanje potiče bolju cirkulaciju krvi u nogama tako što jača srce i poboljšava elastičnost krvnih žila. Osim toga, aktivnost mišića tijekom vježbanja djeluje poput pumpe, gurajući krv prema gore prema srcu i smanjujući nakupljanje tekućine u tkivima.

Kako tjelovježba poboljšava cirkulaciju i smanjuje oticanje?

Tjelovježba potiče jačanje mišića, poboljšava elastičnost krvnih žila te potiče protok krvi i limfe u tijelu. Kroz redovitu aktivnost, kao što su hodanje, biciklizam ili plivanje, povećava se kapacitet srca za pumpu krvi, što poboljšava cirkulaciju u nogama i smanjuje oticanje.

Kako tjelovježba poboljšava cirkulaciju

Preporučene vježbe

 • Hodanje: Jednostavno hodanje svakodnevno može biti izuzetno korisno za poboljšanje cirkulacije i smanjenje oticanja nogu.
 • Biciklizam: Vožnja bicikla jača mišiće nogu i potiče cirkulaciju.
 • Plivanje: Plivanje je odlična vježba koja ne opterećuje zglobove, ali istovremeno potiče cirkulaciju kroz cijelo tijelo.
 • Joga: Posebne poze poput “noge na zidu” mogu pomoći u usmjeravanju krvi prema srcu i smanjenju oticanja.

Savjeti za integraciju vježbi u dnevnu rutinu

 • Planirajte redovite vježbe: Odredite vrijeme u danu za vježbanje i držite se tog rasporeda.
 • Povežite s dnevnim aktivnostima: Na primjer, umjesto vožnje automobilom, razmislite o hodanju ili vožnji bicikla do odredišta.
 • Pazite na udobnost: Nosite udobnu odjeću i obuću koja potiče kretanje i cirkulaciju.

6. Izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i stajanja

Dugotrajno sjedenje i stajanje mogu značajno doprinijeti oticanju nogu, posebno tijekom ljetnih mjeseci. Ovi statički položaji smanjuju cirkulaciju krvi u donjim ekstremitetima, što može rezultirati nakupljanjem tekućine u tkivima i pogoršanjem problema s venama poput proširenih vena.

Kako dugotrajno sjedenje i stajanje doprinosi oticanju nogu?

 • Sjedenje: Kada sjedite dulje vrijeme, težina tijela pritišće na krvne žile u donjim dijelovima tijela, što otežava protok krvi prema srcu. To može dovesti do stagnacije krvi u nogama i oticanja.
 • Stajanje: Dugotrajno stajanje može izazvati slične probleme jer mišići nogu moraju stalno raditi protiv gravitacije kako bi pumpali krv prema gore. Nedostatak kretanja može dovesti do nakupljanja tekućine i oticanja.

Dugotrajno sjedenje

Savjeti kako bi izbjegli oticanje nogu

 • Redovito mijenjajte položaj: Ako radite sjedeći, pokušajte svakih sat vremena ustati, protegnuti se ili prošetati nekoliko minuta. Ako stojite dugo, povremeno sjednite ili se naslonite na nešto kako biste rasteretili noge.
 • Radite pauze: Uključite kratke pauze za hodanje ili vježbanje tijekom radnog dana. Ovo može pomoći u održavanju cirkulacije i smanjenju oticanja.
 • Ergonomija radnog mjesta: Prilagodite svoje radno okruženje kako biste smanjili pritisak na noge i poboljšali udobnost. To može uključivati pravilno podešavanje stolice, stajalice ili podizanje nogu na razini srca tijekom pauza.

Dugotrajno sjedenje i stajanje mogu imati negativan utjecaj na zdravlje nogu, ali pravilno upravljanje položajem i redovitim pauzama mogu značajno pomoći u smanjenju oticanja i održavanju općeg zdravlja tijekom ljetnih mjeseci.

7. Zdrava prehrana

Kako prehranom potaknuti cirkulaciju?

Prehrana igra ključnu ulogu u prevenciji oticanja nogu, posebno tijekom ljetnih mjeseci. Odabir pravih namirnica može pomoći u smanjenju zadržavanja tekućine i poboljšanju cirkulacije.

Koje namirnice pomažu smanjiti oticanje?

 • Celer: Bogat kalijem koji pomaže u ravnoteži elektrolita i smanjenju zadržavanja tekućine.
 • Krastavci: Imaju visok sadržaj vode i pomažu u hidrataciji, što može smanjiti oticanje.
 • Đumbir: Poznat po svojim protuupalnim svojstvima, potiče cirkulaciju i može smanjiti oticanje.
 • Bobičasto voće: Jagode, borovnice i maline su bogate antioksidansima i flavonoidima koji podržavaju zdravlje krvnih žila.

Zdravi obroci za ljeto

Namirnice koje treba izbjegavati

 • Visokonatrijumska hrana: Poput brze hrane i konzervirane hrane, može uzrokovati zadržavanje tekućine.
 • Rafinirani šećer: Prekomjerni unos šećera može pogoršati upale i smanjiti cirkulaciju.
 • Zasićene masti: Prerađene hrane bogate zasićenim mastima mogu utjecati na zdravlje krvnih žila.

Primjeri zdravih obroka

 • Salata od krastavaca i paradajza s dodatkom maslinovog ulja: Ova lagana salata je bogata vodom i nutritivno vrijedna.
 • Piletina s povrćem na pari: Kombinacija mrkve, brokule i piletine pruža proteine i antioksidanse.
 • Smoothie od bobičastog voća: Kombinacija jagoda, borovnica, malina za dodatni poticaj cirkulaciji.

Integracija zdrave prehrane, uz konzumaciju namirnica koje potiču cirkulaciju poput našeg soka od nara s dodanim vitaminima, može značajno pomoći u smanjenju oticanja nogu i održavanju općeg zdravlja tijekom ljetnih mjeseci.

Pozivamo vas da primijenite ove savjete u svakodnevnom životu kako biste smanjili oticanje nogu i osjećali se bolje tijekom ljeta.

Kako doprinijeti boljoj cirkulaciji i općem zdravlju?