Prostata, ta mala žlijezda ima ključnu ulogu u muškom zdravlju i njezino zdravlje itekako može odrediti kvalitetu života. U današnjem članku govorimo o važnosti zdravlja prostate te možete saznati kako očuvati zdravlje prostate.

Prostata – ključna za muško zdravlje

Prostata je mala, kestenjasta žlijezda smještena ispod mjehura i ključna je za muški reproduktivni sustav i opće zdravlje.

Prostata ima jednu izuzetno važnu ulogu – štiti i podržava zdravlje spermatozoida. Osim toga, normalno funkcioniranje prostate je ključno za mokrenje. Problemi s prostatom mogu dovesti do urinarnih tegoba i drugih komplikacija.

Iako je prostata od vitalnog značaja za muško zdravlje, često je podložna raznim problemima. Prostatitis, upala prostate i rak prostate su neki od najčešćih problema s kojima se muškarci suočavaju. Pravovremeno razumijevanje i dijagnosticiranje ovih problema ključno je za efikasno liječenje i očuvanje zdravlja prostate.

Problemi s prostatom

Kako očuvati zdravlje prostate?

S obzirom na to da je zdravlje prostate iznimno bitno za svakog muškarca, u nastavku ćemo spomenuti probleme s prostatom s kojim se suočavaju brojni muškarci. Mnogi o tome ne žele pričati i imaju simptome za koje misle da će ‘’proći samo od sebe’’ ili da to ‘’nije ništa strašno’,’ što je sve samo ne točno. Kad se osjete prvi znakovi ili samo pretpostavke da postoji problem vezan za prostatu trebalo bi odmah reagirati i početi s liječenjem, a za očuvanje zdravlja prostate iznimno je bitna i prevencija.

Neki od pokazatelja problema s prostatom jesu:

  • prečesto i učestalo mokrenje, pogotovo noću
  • peckanje i bolno mokrenje ili čak nemogućnost mokrenja
  • kapanje iz mokraćne cijevi
  • bolovi u području međice
  • ponekad može doći i do visoke temperature.

Najčešće se problemi s prostatom javljaju nakon 40-e godine  i važno je da se svaki muškarac na vrijeme pobrine za zdravlje svoje prostate prije nego nastupe velike komplikacije.

S obzirom na to da problemi s prostatom utječu i na mokrenje, tj. otežavaju ga, vrlo često može doći i do pojave bakterija i infekcije što stvara dodatne neugodne probleme.

Važnost prirodnih dodataka prehrani za zdravlje prostate

Veliki  broj istraživanja i sve veća svijest o važnosti preventivne zdravstvene skrbi potiču nas da razmotrimo kako prirodni dodaci prehrani mogu igrati ključnu ulogu u očuvanju zdravlja prostate. S obzirom na učestale probleme s prostatom s kojim se muškarci suočavaju, na tržištu su prisutni brojni dodaci prehrani koji se mogu koristiti kao potpora zdravlju prostate.

Jedan od takvih proizvoda je dodatak prehrani Urovit – kapsule i čaj kao potpuno prirodni proizvodi koji sadrže mnoštvo biljaka, vitamina i minerala koji pomažu kod već nastalih tegoba, ali su također izvrsno sredstvo kad govorimo o prevenciji. Urovit proizvodi nemaju nuspojava i djeluju protuupalno i antibakterijski. Kombinacija biljnih sastojaka i vitamina Urovit kapsula i čaja imaju velike blagodati za normalnu funkciju prostate. Urovit kapsule i čaj pogodno djeluju na zdravlje ne samo prostate, već i bubrega i mjehura čime se ističu u odabiru prirodnih dodataka prehrani.

Urovit-kapsule-čaj

Urovit-kapsule-čaj

Urovit kapsule i čaj – prirodna podrška muškom zdravlju

Urovit kapsule su dodatak prehrani koji u svom sastavu sadrži visoko koncentrirane prirodne sastojke:

  • ekstrakt tribulusa (Tribulus terrestris),
  • ekstrakt ploda Sabal palme
  • ekstrakt kore Muira Puame
  • ekstrakt sjemenki velike bundeve
  • ekstrakt ploda rajčice
  • ekstrakt ploda crnog papra

Sadrži i cink koji doprinosi održavanju normalne razine testosterona u krvi, normalnoj plodnosti i reprodukciji i normalnoj funkciji imunološkog sustava te selen koji doprinosi normalnoj spermatogenezi i normalnoj funkciji štitnjače.

Urovit čaj sadrži posebnu mješavinu ljekovitog bilja najviše kvalitete koje se koristi za potporu funkciji bubrega i mjehura.

Biljka maslačak se smatra vrlo ljekovitom za jetru, ali i za bubrege. Ima diuretička svojstva, a pomaže i kod borbe protiv infekcija. Cvjetovi maslačka sadrže vitamine A i K, te brojne antioksidanse.

Đumbir je bogat vitaminom C, magnezijem, ali i drugim mineralima.

Osim što ima svojstvo diuretika, kopriva pomaže sprečavanju razvoja infekcija, pa je poznata kao dobar čaj za bolji rad bubrega. Sadrži protuupalna svojstva, a može pomoći u prevenciji bubrežnog kamenca i povećanja prostate. Pronađeni i izolirani spojevi iz koprive mogu djelovati antioksidativno i protuupalno.

Istraživanja su pokazala da ginseng može potaknuti i pozitivno utjecati na imunološki sustav, te tako smanjiti prehladu u odraslih, a vjeruje se također da ginseng može smanjiti razinu šećera u krvi. Koristi se i kako bi poboljšao koncentraciju. Zbog mnogih antioksidativnih sastojaka koje korijen ginsenga sadrži, može djelovati protiv oksidativnog stresa u ljudskim stanicama, a posljedično bi mogao djelovati negativno na rast tumorskih stanica.

Zaključak

Očuvanje zdravlja prostate na prirodan način predstavlja ključni aspekt muškog dobrobiti i kvalitete života. Kroz kombinaciju uravnotežene prehrane, redovite tjelesne aktivnosti i uporabe odabranih prirodnih dodataka prehrani, muškarci mogu značajno smanjiti rizik od raznih bolesti prostate, uključujući benignu hiperplaziju prostate i rak prostate. Važno je napomenuti da individualne potrebe i rizici mogu varirati, pa je savjetovanje s liječnikom uvijek ključno kako bi se donijele najbolje odluke o brizi za zdravlje prostate.