Aloa vera ili kako je u starom Egiptu bila poznata kao ‘biljka besmrtnosti’, čudotvorna je biljka koju odlikuju brojna ljekovita svojstva. Vjerojatno ste koristili njezin gel za ublažavanje opeklina ili njegu kože, no, priča o aloa veri daleko je dublja i bogatija od njezinih trenutačnih popularnih primjena.

U nastavku saznajte više o ljekovitim moćima aloa vere i načinima na koje možete iskoristiti ovu biljku za poboljšanje vlastitog zdravlja i ljepote.

Ljekovita svojstva aloa vere za zdravlje i ljepotu

Aloa vera je puno više od obične biljke i smatra se da je moćni ljekoviti čarobnjak. Ova biljka obiluje korisnim sastojcima koji su zadivili ljude stoljećima.

Aloe vera

Aloe vera

Evo nekoliko ključnih ljekovitih svojstava aloa vere:

  • Ublažava upale i smiruje kožu: Aloa vera je poznata po svojim protuupalnim svojstvima. Gel iz njezinih listova djeluje umirujuće na kožu i pomaže u ublažavanju iritacija, opeklina, ekcema i akni. Također je koristan za ublažavanje svraba.
  • Hidratacija kože: Gel aloa vere bogat je vodom i nutrijentima koji pomažu u hidrataciji kože. To ga čini idealnim sredstvom za vlaženje suhe i ispucale kože te daje osjećaj svježine.
  • Liječenje opeklina: Aloa vera je prva pomoć za opečenu kožu. Efekt hlađenja i protuupalni učinci ublažavaju bol i potiču brže zacjeljivanje opekotina od sunca i manjih opeklina.
  • Poticanje rasta kose: Gel aloa vere bogat je enzimima koji podržavaju zdrav rast kose i sprečavaju njezino opadanje.
  • Pomoć kod probavnih problema: Konzumiranje sokova ili dodataka prehrani na bazi aloa vere može pomoći kod probavnih problema poput zatvora i nadutosti. Djeluje blago laksativno i potiče probavu.
  • Podrška imunološkom sustavu: Aloa vera sadrži antioksidanse koji pomažu jačanju imunološkog sustava i borbi protiv slobodnih radikala.
  • Smanjenje rizika od infekcija: Njena antibakterijska svojstva mogu pomoći u sprečavanju infekcija i potaknuti brže ozdravljenje rana i posjekotina.
  • Pomaže kod oralne higijene: Gel aloa vere može se koristiti za ispiranje usta kako bi se ublažili simptomi gingivitisa, afti i drugih oralnih problema.

Aloa Vera sok kao prirodni lijek

Sok Aloa Vera je jedan od najpopularnijih proizvoda koji se izrađuju od ove čudesne biljke, a njegova primjena u prirodnoj medicini je iznimno široka.

Sok aloa vere dobiva se iz unutarnjeg dijela sočnih listova aloa vere. Nakon što se listovi prerežu, iz njih se izvadi prozirni gel koji se zatim koristi za izradu soka. Ovaj proces osigurava da sok zadrži većinu ljekovitih svojstava aloa vere.

Zbog iznimno hranjivih sastojaka koje su korisni za zdravlje mi smo u našu ponudu uvrstili sok Aloa Vere, koji sadrži:

  • Vitamin B6 – Funkcija koenzima, cijelog niza enzima kojima je potreban B6, pomaže jetri u metaboliziranju i stvaranju crvenih krvnih stanica
  • Biotin B7 vitamin ljepote, ovisan o djelovanju čak devet enzima, stabilizira razinu šećera, pomaže kod depresije
  • Pantotenska kiselina B5 – neophodna za proizvodnju novih koenzima, proteina i masti

Zbog današnjeg ubrzanog načina života, većina nas vrlo često posegne za brzom hranom koja sadrži brojne konzervanse, bojila , zgušnjivače i pojačivače okusa te se pritom javljaju česte tegobe kao što su peckanje u želucu, bolovi i probadanja, grčevi, nadutost i zatvor ili poteškoće s probavom.

Upravo sok Aloa Vera ima blagi laksativni učinak koji može pomoći u ublažavanju zatvora i poticanju probave. Pomaže u čišćenju crijeva od štetnih toksina i bakterija.

Osim prehrane veliki neprijatelj želucu je stres. Stres ima ogroman učinak na želudac, a i na našu probavu. Ljudi često kažu da ih samo ‘’stisne u želucu’’ kada su pod velikim stresom. U svakom slučaju, probavni trakt se pod utjecajem stresa znatno smanjuje i sve su funkcije teže izvodljive.

Nutrijenti prisutni u aloa veri pomažu u jačanju imunološkog sustava i pomažu tijelu u borbi protiv bolesti.

Konzumacija soka aloa vere također može doprinijeti hidrataciji kože iznutra, čineći je blistavom i elastičnom.

Sok Aloe Vere – Dodatak prehrani obogaćen vitaminima

Sok Aloe Vere – Dodatak prehrani obogaćen vitaminima

Zaključak

Aloa vera, ta nevjerojatna biljka s bogatom povijesti i izvanrednim ljekovitim svojstvima, ostaje čarobna tajna prirode koja nas inspirira svojom raznolikošću primjena i nevjerojatnim koristima za zdravlje i ljepotu. Kroz stoljeća, različite kulture prepoznale su dar aloa vere i koristile je kao blagodat za kožu, probavu i imunološki sustav.

Uživajte u blagodatima aloa vere i neka vas njezina ljepota i ljekovitost inspiriraju u vašem svakodnevnom životu.