Kolagen-Savjeti-za-Očuvanje-Ljepote i-Vitalnosti

Kolagen je često nazivan tajnim sastojkom ljepote i ključem zdravlja kože, ali koliko zaista znamo o ovom važnom proteinu? U ovom članku saznajte više o važnosti kolagena, otkrivajući njegovu ključnu ulogu u očuvanju mladolikog izgleda kože i poticanju općeg zdravlja tijela.

Što je kolagen i kako djeluje?

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu i čini otprilike 25-30% ukupnih proteina u organizmu. To ga čini izuzetno važnim sastojkom za različite biološke funkcije. Kolagen se nalazi u koži, kostima, tetivama, hrskavicama, mišićima i drugim tkivima.

Osnovna uloga kolagena je pružanje potpore i strukturalne čvrstoće tkivima u tijelu. To čini tako da formira čvrste vlaknaste mreže koje čuvaju integritet tkiva. Osim toga, kolagen ima ključnu ulogu u očuvanju elastičnosti kože i zadržavanju hidratacije. Naša koža ima tri glavna tipa kolagena, od kojih svaki obavlja specifične funkcije:

  • Tip I kolagen: Ovaj tip kolagena je najzastupljeniji u koži, kostima, tetivama i ligamentima. On je odgovoran za čvrstoću i strukturu kože te podržava zacjeljivanje rana.
  • Tip II kolagen: Nalazi se uglavnom u hrskavici, čineći je otpornom na stres i omogućujući zglobovima pokretljivost.
  • Tip III kolagen: Ovaj tip često se nalazi zajedno s tipom I kolagena i doprinosi elastičnosti kože.

Kolagen-Savjeti-za-očuvanje-ljepote

S vremenom, proizvodnja kolagena u tijelu opada, što može dovesti do vidljivih znakova starenja, kao što su bore, opuštanje kože i gubitak volumena. Osim toga, smanjenje kolagena može utjecati na zdravlje zglobova i kostiju, što može dovesti do problema poput artritisa i osteoporoze.

Kako biste očuvali zdravlje kože i tijela, važno je podržati proizvodnju kolagena. To možete postići uravnoteženom prehranom koja sadrži aminokiseline i nutrijente potrebne za proizvodnju kolagena, kao i izbjegavanjem štetnih navika kao što su pušenje i pretjerano izlaganje suncu.

Uzimanje dodataka kolagenu također je postala popularna opcija za potporu proizvodnji kolagena u organizmu i očuvanje zdravlja kože, kostiju i zglobova. Međutim, važno je odabrati visokokvalitetne suplemente.

Colageterna – kolagen uz koji starenje ne postoji!

Kolagen je vrlo zastupljena bjelančevina u našem organizmu koje s godinama nažalost imamo sve manje. Zaslužan je za fleksibilnost tkiva te zdrav i mladolik izgled kože. Znakovi nedostatka kolagena su slaba i lomljiva kosa ili ispadanje kose, lomljivi nokti, suha i problematična koža, krvarenje zubnog mesa, pojava bora  te ozbiljniji problemi – bolovi u kostima i zglobovima, naročito u lumbalnom dijelu leđa, slaba cirkulacija i poteškoće s probavom.

COLAGETERNA u sebi ima svinjski kolagen koji je najsličniji ljudskom pa samim time najučinkovitije sprječava nastanak bora. Naša posebna formula kolagena također sadrži dodatak biotina koji doprinosi:

– normalnoj psihičkoj funkciji

– normalnom metabolizmu makronutrijenata

– održavanju zdrave i jake kose

– zdravoj, čistoj i hidratiziranoj koži

– metabolizmu stvaranja energije

 

Colageterna – Dodatak prehrani s kolagenom i biotinom

Colageterna – Dodatak prehrani s kolagenom i biotinom

COLAGETERNA održava vašu kožu, kosu, nokte i kosti zdravima te sadrži hidrolizirani kolagen koji je vašem tijelu potreban da bi usporio starenje tkiva. Tijekom godina stanice koje sintetiziraju kolagen prirodno se usporavaju. Gubitak kolagena je ono što uzrokuje bore, a kada se pojavi u zglobovima uzrokuje da hrskavica gubi debljinu i izdržljivost.

Oralna konzumacija kolagena je najučinkovitija pogotovo ako je u hidroliziranom obliku. To znači da se radi o razbijenoj formi kolagena koju je puno lakše apsorbirati. Kolagen će puno učinkovitije i brže djelovati ako uz njega konzumirate i vitamin C jer s njim zapravo djeluje u simbiozi.

Kolagen je vrlo preporučljivo unositi puno prije no što primijetimo simptome njegova manjka kako uopće ne bi došlo do određenih problema i kako bi preduhitrili da nam se uspori metabolizam i pogorša konzistencija kostiju.

Kako bi podigli razinu kolagena u tijelu i omogućili dodatku prehrani da lakše postigne svoj cilj moramo konzumirati  hranu bogatom nutrijentima koji pomažu pri izgradnji kolagena. Prolin, glicin i vitamin C u tome su izvrsni, a njih možemo pronaći u bjelanjcima, klicama, mliječnim proizvodima, gljivama, šparogama, pilećoj koži, želatini, svinjskoj koži, juhi od kosti, citrusima, paprikama i bobicama.

Masaže lica su jednako korisne za poboljšanje proizvodnje kolagena i stimulacije protoka krvi, što vam pruža mladoliki izgled koži.

Osim kože, kose i kostiju, kolagen pomaže ubrzati probavu, sprječava krvarenje zubnog mesa i poboljšava cirkulaciju – smanjuje otvrdnjavanje arterija te snižava razinu LDL “lošeg” kolesterola, na taj način poboljšava kardiovaskularno zdravlje i smanjuje rizik od bolesti ovoga sustava.

Zaključak

Kolagen nije samo trend u svijetu ljepote, već ključni faktor za očuvanje zdravlja kože, tijela i zglobova. Razumijevanje njegove važnosti i načina kako ga očuvati i povećati može doprinijeti dugotrajnom osjećaju vitalnosti i mladolikosti.