Svjedoci smo činjenice da su urinarne infekcije postale čest zdravstveni problem u današnjem društvu. Ovaj problem može utjecati na ljude svih dobnih skupina i spolova. Urinarne infekcije ne samo da donose nelagodu i bol, već također mogu imati ozbiljne posljedice po zdravlje ako se ne dijagnosticiraju i liječe pravilno. U ovom članku saznajte kako stati na kraj urinarnim infekcijama i to na potpuno prirodan način. 

Urinarna-infekcija-prirodno-liječenje

Urinarna-infekcija-prirodno-liječenje

Kako dolazi do urinarne infekcije?

Urinarna infekcija obično se javlja kada bakterije, najčešće Escherichia coli (E. coli), dospiju u urinarni trakt i počnu se razmnožavati. Urinarni trakt sastoji se od bubrega, uretera, mjehura i uretre, a infekcija se može dogoditi bilo gdje unutar ovog sustava.

Simptomi urinarnih infekcija (UI) mogu varirati ovisno o tome gdje se infekcija nalazi u urinarnom traktu (uretra, mjehur, ureteri, bubrezi) i koliko je ozbiljna. Evo nekih uobičajenih simptoma UI:

  • Bol ili peckanje tijekom mokrenja: Ovo je jedan od najčešćih simptoma UI. Osjećaj pečenja ili boli može biti blag do vrlo jak.
  • Često mokrenje: Osjećate potrebu za mokrenjem češće nego obično. Ovo može biti popraćeno time da prilikom mokrenja izlazi samo mala količina urina.
  • Urgencija: Nagla potreba za mokrenjem, čak i ako nema puno urina u mjehuru.
  • Osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura: Nakon što mokrite, možda ćete osjećati kao da mjehur nije potpuno ispražnjen.
  • Krv u mokraći: Urin može sadržavati tragove krvi, što se obično naziva hematurija.
  • Mutan ili neobičan miris urina: Mokraća zaraženih osoba može biti mutna ili imati neobičan miris.
  • Bol u donjem dijelu trbuha ili leđima: Infekcija mjehura ili bubrega može uzrokovati bol u donjem dijelu trbuha ili leđima.
  • Groznica i zimica: U težim slučajevima, UI može izazvati groznicu, zimicu i opću slabost.

Najčešći način na koji dođe do infekcije je preko vanjskog otvora mokraćne cijevi, a rezultat je infekcija koja se širi uzlazno prema mjehuru, mokraćovodima i bubrezima.

Drugi je oblik i najčešći – upala mokraćnog mjehura i upala mokraćne cijevi. I jedna i druga upala, ako se neodgovarajuće ili nepravodobno liječe mogu se uvelike zakomplicirati te proširiti na bubrege, u najgorem slučaju i prouzročiti sepsu. Stoga je iznimno važno prvenstveno preventivno djelovati.

Prirodni pristup liječenju urinarne infekcije

Prirodni pristup liječenju urinarnih infekcija (UI) može biti koristan kao dopuna ili preventivna mjera. Evo nekoliko smjernica za prirodan pristup liječenju UI:

  • Dovoljan unos tekućine je ključan u borbi protiv bakterija, gljivica, virusa ili parazita koji su i sami uzroci infekcija. Preporučuje se piti najmanje 8 čaša vode dnevno, ali količina može varirati ovisno o tjelesnim potrebama i okolini.
  • Higijena je nešto što se podrazumijeva kao normalno međutim moramo naglasiti kako je vrlo važna pravilna higijena. Prečesto pranje intimnih dijelova tijela jakim šamponima i preparatima može također uzrokovati smetnje. Također je važno redovito mijenjati intimne uloške i tampone i izbjegavati usku odjeću i sintetičke materijale.
  • Uravnotežena prehrana: Jedite uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim proteinima kako biste podržali opće zdravlje i imunološki sustav.
  • Vježbe zdjeličnog dna: Vježbe za jačanje mišića zdjeličnog dna mogu pomoći u prevenciji UI, osobito kod žena. Ove vježbe mogu pomoći u održavanju mjehura na mjestu i smanjiti rizik od infekcija.
  • Izbjegavajte iritantne tvari: Ako imate česte urinarne infekcije bilo bi izvrsno kad bi smanjili unos kofeina i konzumaciju alkohol te prestali pušiti – sve to može izazvati iritaciju mokraćnog mjehura i podržati upalu!
  • Prirodni dodaci prehrani, kao što je naš proizvod Kidney potpuno je prirodno i iznimno učinkovito rješenje urinarnih infekcija i upala. Skup pažljivo biranih biljaka u Kidney dodatku prehrani čine listovi zlatice, list ortosifona, lišće crvenog medvjeđeg grožđa i lonjska preslica.

Zlatnica djeluje diuretički i protuupalno. Najviše se upotrebljava kod tegoba s bubrezima i mjehurom jer potiče izlučivanje urina i tako ispire mokraćne puteve.

Ortosifon isto tako ima diuretički, protuupalni i analgetski učinak. Preporučuje se pogotovo kod pacijenata s rekurirajućim infekcijama. Lišće medvjeđeg grožđa ima antiseptičko i diuretsko djelovanje te je vrlo koristan za eliminaciju  bakterija iz organizma.

Lišće medvjeđeg grožđa ima antiseptičko i diuretsko djelovanje te je koristan za eliminaciju bakterija iz organizma.

Kidney-dodatak-prehrani

Kidney-dodatak-prehrani

Zaključak

Urinarne infekcije (UI) su česte i neugodne, ali postoje razni načini kako ih možete prevenirati i liječiti, uključujući i prirodne pristupe. Ključno je razumjeti svoje tijelo, slušati svoje simptome i brinuti se o svom zdravlju urinarnog trakta.

Prirodne metode, poput pijenja vode, konzumacije brusnica, D-manoze i probiotika, mogu pružiti podršku u održavanju urinarnog trakta zdravim. Vježbe zdjeličnog dna i opća higijena također su važni aspekti prevencije.

Međutim, važno je napomenuti da ozbiljni slučajevi UI, posebno oni koji uključuju komplikacije ili visoku temperaturu, zahtijevaju liječničku pažnju i često antibiotike. Nikada ne zanemarujte simptome ili samoliječenje bez savjetovanja s medicinskim stručnjakom.

S dobrim razumijevanjem svojeg tijela i primjenom odgovarajućih metoda, možete smanjiti rizik od urinarnih infekcija i održavati sebe sretnim i zdravim.