Vitamin C, ili askorbinska kiselina jedan je od najpoznatijih vitamina na svijetu. Svi znamo da je važan za našu dobrobit, ali što se krije iza ovog vitamina i čega trebamo biti svjesni dok razmišljamo o njegovom unosu?

U ovom članku, donosimo sve što trebate znati vezanih uz vitamin C, bez obzira jeste li ljubitelj naranči, dodataka prehrani ili se samo trudite održavati zdravu prehranu.

Kako-nadoknadit-vitamin-C

Mitovi o vitaminu C

  1. “Više je uvijek bolje”

Jedan od najčešćih mitova koji kruže o vitaminu C jest uvjerenje da što više ovog vitamina konzumirate, to je bolje za vaše zdravlje. No, istina je da unos prekomjerne količine vitamina C može imati negativne posljedice. Istraživanja su pokazala da tijelo ne može apsorbirati neograničene količine vitamina C, te da prevelika konzumacija može uzrokovati nuspojave kao što su probavne smetnje, proljev ili čak formiranje bubrežnih kamenaca. Preporučena dnevna doza vitamina C varira ovisno o dobi i spolu, ali važno je pridržavati se tih smjernica kako biste osigurali siguran unos.

  1. Naranče su najbolji izvor”

Naravno, naranče su dobar izvor vitamina C, ali ovaj mit sugerira da su naranče i agrumi jedini izvor ovog vitamina. Istina je da postoji mnogo različitih namirnica bogatih vitaminom C. Primjerice, paprika, jagode, brokula, kiwi, i kivi su također izvrsni izvori ovog nutrijenta. Raznovrsna prehrana koja uključuje širok spektar namirnica osigurava da dobivate dovoljno vitamina C iz različitih izvora.

  1. “Vitamin C liječi prehladu”

Ovaj mit sugerira da unos vitamina C može izliječiti prehladu. Dok vitamin C ima važnu ulogu u podršci imunološkom sustavu, važno je razumjeti da nije čarobno rješenje za prehladu. Znanstvena istraživanja su pokazala da unos vitamina C može smanjiti trajanje prehlade i ublažiti simptome, ali ne može ih potpuno izliječiti. Najbolji način da se izbjegnu prehlade i virusne infekcije je održavanje zdravog načina života, uključujući pravilnu prehranu, dovoljno sna i higijenske navike.

  1. “Vitamin C je siguran u bilo kojoj količini”

Ovaj mit sugerira da ne postoji gornja granica za unos vitamina C i da ga možete uzimati u neograničenim količinama. Međutim, to nije istina. Postoje preporučene dnevne doze za vitamin C koje ovise o dobi i spolu, a prekomjerni unos može dovesti do nuspojava. Pretjerani unos vitamina C može uzrokovati gastrointestinalne smetnje kao što su proljev, mučnina i grčevi te povećati rizik od formiranja bubrežnih kamenaca. Važno je konzultirati se s liječnikom prije nego što počnete uzimati visoke doze vitamina C kako biste osigurali siguran unos.

Činjenice o vitaminu C

Kad se razbolimo najčešće čujemo savjet ‘‘popij puno čaja i uzimaj C vitamina’‘ kao neko generalno rješenje za sve probleme. Iako zvuči slično kao kad nam baka za sve tegobe skuha čaj od kamilice zaista ima istine u tome da nam je C vitamin prijeko potreban za zdravlje, a evo i zašto.

Vitamin C je nužan u borbi protiv prehlade i svih bolesti.

S vitaminom C naše se tijelo lakše bori protiv svih infekcija i rana, a vitamin C utječe i na dobru cirkulaciju i stijenke krvnih žila – pomaže u širenju krvnih žila te sprječava nastanak nakupina masti.

Doprinosi održavanju normalne funkcije imunološkog sustava, normalnom funkcioniranju živčanog sustava i normalnoj psihološkoj funkciji.

Zbog svojih antioksidativnih svojstava sprječava starenje očiju, mišića i kože.

Doprinosi stvaranju (biosintezi) kolagena u našem tijelu, a kolagen je zaslužan za normalnu funkciju desni, hrskavice, zubi, kostiju, krvnih žila i kože.

Povećava apsorpciju željeza i djeluje kao antioksidans.

Doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti.

Doprinosi obnovi reduciranog oblika vitamina E.

Nedostatak vitamina C može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, a simptomi po kojima možete zaključiti da ga upravo u vašem organizmu nedostaje su:

Postoje i specifična stanja u kojima je potreban veći unos vitamina C – jedno od njih je trudnoća, a preporučuje se osobama koje boluju od alkoholizma, pušačima, osobama koje su pod velikim stresom kao i onima koje duže vrijeme piju lijekove.

C Vitamin – Dodatak prehrani

C Vitamin – Dodatak prehrani

Pravilan unos vitamina C

Vitamin C naš organizam ne proizvodi pa ga moramo unositi hranom i/ili dodacima prehrani. Namirnice bogate vitaminom C jesu: šumsko voće, šipak, marelice, kivi, mango, jagode, ananas, crni ribiz, lubenica, dinja, šljiva, trešnja, grožđe, jabuke, mandarine, naranče, grejp, limun, rajčice, prokulice, cvjetača, paprike, kupus…

Iako mislimo da nakon ovog velikog popisa nema razloga da u svako doba godine ne unosite vitamin C putem hrane svakako se preporučuje unositi ga i kao dodatak prehrani kako bi ipak dnevna doza bila odgovarajuća.

Naše kapsule su izvrstan dodatak prehrani sa sporim otpuštanjem vitamina C iz šipka.

Zaključak

Važno je naglasiti da je raznolika prehrana ključna za unos različitih hranjivih tvari, uključujući vitamin C. Pokušajte uključiti različite izvore ovog vitamina u svoju prehranu kako biste osigurali uravnotežen unos i podržali svoje zdravlje.