Tropska biljka noni, poznata kao Morinda citrifolia, možda nije svima poznata, ali je postala nezaobilazna tema u svijetu wellnessa i zdravlja. Iako njen plod ima specifičan miris i okus koji mnoge ljude iznenađuje, noni je postao zvijezda mnogih prehrambenih i wellness proizvoda širom svijeta. No, što se krije iza ove neobične biljke, i koje tajne i blagodati krije za naše zdravlje?

U nastavku ovog članka saznajte više o ovoj tropskoj biljci i otkrijte ljekovitosti ove biljke za tijelo i dušu.  

Noni – Neobičan plod s izvanrednim potencijalom za zdravlje

Noni (Morinda citrifolia) potječe iz jugoistočne Azije, posebno s otoka jugoistočne Azije, uključujući Maleziju, Indoneziju, Filipine i Tajland.

U mnogim tropskim kulturama, noni se koristio kao prirodni lijek za liječenje različitih zdravstvenih tegoba. Plodovi, korijenje i drugi dijelovi biljke koristili su se za liječenje bolesti, kao tonik za energiju, te kao sredstvo za olakšavanje probavnih problema, upala i bolova.

Noni se često promovira kao superhrana zbog svojih potencijalnih hranjivih tvari koje se povezuju s raznim zdravstvenim koristima.

Noni je plod koji se ističe svojim raznolikim sastojcima, uključujući:

  • Vitamine: Noni sadrži različite vitamine, uključujući vitamin C, vitamin A, vitamine B kompleksa (uključujući B1, B2, B3, i B5), te vitamin E.
  • Minerale: U noniju se nalaze razni minerali, uključujući kalij, kalcij, magnezij, fosfor i željezo.
  • Aminokiseline: Noni sadrži nekoliko esencijalnih aminokiselina, uključujući valin, leucin i izoleucin, koji su važni za izgradnju proteina u tijelu.
  • Polisaharidi: Noni sadrži određene vrste polisaharida, uključujući derivatni polisaharid poznat kao glukomanan.
  • Antioksidansi: Ovaj egzotični plod sadrži antioksidanse, kao što su flavonoidi, koji pomažu u zaštiti tijela od oštećenja slobodnih radikala.

Noni je moguće uključiti u prehranu na brojne načine. Jedan od najčešćih načina konzumacije je noni sok te ćemo u nastavku i predstaviti naš Noni pripravak u obliku soka.

Noni-plod

Noni sok – sve dobrobiti na zdravlje i vitalnost

Kao što smo već spomenuli biljka noni koristi se u različite zdravstvene svrhe već godinama i sa svojim ljekovitim svojstvima može djelovati na zdravlje organizma.

U nastavku donosimo sve dobrobiti noni soka te kako utječe na jačanje imunološkog sustava:

  • Ima antioksidativnu moć

Noni sok obiluje brojnim antioksidansima: antocijanini, beta-karoten, katehin, koenzim Q10, flavonoidi, lutein, selen, likopen, lipoična kiselina koji uz vitamine C i E pružaju snažnu antioksidativnu zaštitu koja pomaže u održavanju zdravlja stanica i smanjenju rizika od bolesti uzrokovanih slobodnim radikalima. Antioksidansi u noniju mogu poboljšati zdravlje kože i kose, čime se smanjuje rizik od preranog starenja i poboljšava izgled.

  • Podrška je imunološkom sustavu

Noni sok sadrži hranjive tvari poput aminokiselina i enzima koje mogu podržati rad stanica imunološkog sustava te pomoći u povećanju energije i vitalnost. Ove tvari pomažu u održavanju rada cijelog imunološkog sustava.

  • Ima protuupalna svojstva

Noni sok također ima protuupalna svojstva, što može pomoći u smanjenju upala koje mogu oslabiti imunološki sustav. Upale mogu iscrpiti tijelo i otežati borbu protiv infekcija.

  • Utječe na poboljšanje probave

Tradicionalno se noni koristi za poboljšanje probave i olakšavanje gastrointestinalnih problema. Neke studije sugeriraju da noni može pomoći kod problema poput zatvora i nadutosti.

  • Utječe na poboljšanje općeg zdravlja

Bogat antioksidansima, vitaminima, mineralima i protuupalnim svojstvima, noni sok može pružiti snažnu podršku imunološkom sustavu i pomoći u smanjenju rizika od različitih bolesti. Također može poboljšati probavu, povećati energiju i doprinijeti zdravlju kože i kose.

 

Noni-sok-dodatak-prehrani

Noni-sok-dodatak-prehrani

Noni je pripravak u obliku soka koji će dobro doći svakom članu obitelji bez obzira na dob i bez obzira ako pate od bolesti ili samo rade na jačanju imuniteta.

Uzimajući u obzir potencijalne koristi koje noni sok može pružiti, razmislite o dodavanju ove egzotične voćne poslastice u svoju prehranu i promatranju kako vaše tijelo reagira. Možda ćete biti ugodno iznenađeni blagodatima koje noni može donijeti vašem zdravlju i blagostanju.